top of page
Buscar

El Museu de les Terres de l’Ebre ha presentat avui a Móra la Nova el projecte arqueològic “III-II mi

  • riberatv
  • 12 mar 2015
  • 3 Min. de lectura

Els arqueòlegs hi duran a terme prospeccions i estudis especialitzats i també es difondran les tasques de recerca i els seus resultats

jaciment Molló_2.jpg

El Museu de les Terres de l’Ebre ha presentat avui a Móra la Nova el projecte arqueològic de recerca i difusió “III-II mil·lenni aC. a les Terres de l’Ebre”, que té com a objectiu conèixer la dinàmica de les comunitats prehistòriques de les Terres de l’Ebre, en un moment entre el neolític final i l’edat del bronze, quan es consoliden les societats pageses. El projecte està coordinat pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’equip de recerca GRAMPO de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dirigit pel Catedràtic de Prehistòria Dr. Miquel Molist, i compta amb la participació de l’Ajuntament de Móra la Nova i el Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura.

El projecte es desenvoluparà en quatre anys i consta d’una part pròpiament arqueològica, en la qual es faran diferents actuacions com ara prospeccions, excavacions, estudis especialitzats i anàlisis diverses; i una part de difusió de la recerca i dels seus resultats, que comportarà conferències, cursos, exposicions, etc.

Prèviament a aquest projecte, l’any 2013 el Museu de les Terres de l’Ebre i el Dr. Miquel Molist de l’equip de recerca GRAMPO de la UAB van signar un conveni de col·laboració per dur a terme la recerca “Projecte d’investigació del jaciment arqueològic del Molló (Móra la Nova-Tivissa). Interpretació global d’un assentament extens del neolític-bronze a la vall de l’Ebre”, que s’ha centrat en estudiar i analitzar els materials de les diferents intervencions dipositats al Museu. Aquest any es preveu poder oferir els seus primers resultats.

A banda, el passat 2014 la generalitat va aprovar el projecte de recerca quadriennal d’intervenció en matèria arqueològica “Interacció entre els ambients fluvials i les primeres societats agrícoles. Contribució al seu coneixement a partir de l’anàlisi arqueològica de la vall de l’Ebre (sector Ribera d’Ebre ) i la Noguera Pallaresa (sector Gerri de la Sal)”, a partir del qual es plantegen noves intervencions arqueològiques al jaciment i prospeccions a la zona adjacent.

L’estudi del jaciment del Molló

El projecte de recerca a desenvolupar en els pròxims quatre anys pren com a punt de referència el jaciment del Molló (Móra la Nova), i a partir d’aquí obre la mirada cap a la resta de les Terres de l’Ebre. La vall de l’Ebre és un espai important per al desenvolupament dels primers assentaments d’agricultors i ramaders. L’eix vertebrador és sens dubte el propi riu, que actua com una eina de comunicació. Tant a nivell terrestre com fluvial, la vall de l’Ebre és escollida per les diverses poblacions humanes entre el IV i I mil·lenni, que mitjançant diverses estratègies econòmiques i territorials estructuren un model de poblament força complex, a dia d’avui encara en estudi.

En aquest context, la possibilitat d'estudiar de manera exhaustiva el jaciment del Molló suposa una gran oportunitat per comprendre el procés formatiu i evolutiu d’un assentament a l’aire lliure, que presenta unes noves característiques en tractar-se d'un jaciment extens i amb una important ocupació prehistòrica en un entorn pla, proper a la terrassa fluvial, que serà propi de societats agrícoles. Aquest és un context, a diferència d’altres territoris com les comarques de Castelló o les de la Catalunya Central, mal documentat a les Terres de l’Ebre, on fins ara es coneixen principalment assentaments en altura o de tipus aturonat i en coves o abrics.

Tal com ha explicat el Dr. Miquel Molist, els aspectes més interessants de l’estudi del jaciment del Molló seran “conèixer com les comunitats feien la gestió del territori i esbrinar si eren les mateixes comunitats les que vivien en pla i en turons i es desplaçaven d’un lloc a l’altre, o eren diferents grups d’individus. També serà interessant determinar el nombre d’individus que vivia en aquesta comunitat del Molló, que va ser una de les primeres poblacions sedentàries d’aquesta zona”.


 
 
 
RECENT

© 2015 Ribera Ebre TV & Transmèdia

bottom of page