Móra d’Ebre i Ascó acolliran el 17 i 18 d’octubre de 2015 la primera Jornada d’Onomàstica de la Ribe
- riberatv
- 30 mar 2015
- 2 Min. de lectura

En el marc de la Jornada, que es portarà a terme al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d’Ebre i al Casal Municipal d’Ascó, es desenvoluparà la IV Jornada de la Societat d’Onomàstica de Catalunya i la VII Jornada d’Estudis Locals Carmel Biarnés.
L’onomàstica és l’estudi dels noms de lloc i de persona i un destacat instrument per al coneixement del territori, de la llengua i dels seus habitants que genera curiositat i debats científics. Noms de bateig, cognoms, sobrenoms o noms col·lectius —centenaris o de creació moderna— units als individus o a les famílies, han despertat l’atenció de molts. L’orografia, el paisatge, els rius, les fonts, la terra cultivada o la terra erma, les cases, els llocs habitats, en definitiva, tot el que configura l’entorn rural i urbà van estretament lligat als mots. Mots vius o mots que només perduren en la documentació —de significat transparent o de significat opac—, alguns procedents d’antigues llengües. En definitiva mots propis genuïns que representen l’ànima d’un país, fruit de la percepció i del coneixement del territori per part dels habitants que hi viuen i dels avantpassats que la van treballar.
Atès que fins ara no s’havia organitzat cap trobada d’aquestes característiques a la Ribera d’Ebre, aquesta primera Jornada d’Onomàstica es presenta com una bona oportunitat per estudiar i divulgar la toponímia i l’antroponímia riberenca i de les comarques veïnes. Els objectius de la jornada són fer una aproximació al coneixement dels noms de lloc i de persona de la Ribera d’Ebre i municipis veïns, actuals o del passat; difondre els estudis d’onomàstica, generals o locals; contribuir a l’onomàstica catalana amb els resultats de les recerques a les Terres de l’Ebre; fomentar l’estudi i divulgació de l’onomàstica local i relacionar-la amb la de les comarques veïnes; generar debats al voltant dels noms propis (topònims polèmics, alteracions onomàstiques o etimologies populars); animar a la realització de reculls onomàstics municipals (generals o parcials); conèixer els estudis d’onomàstica d’altres territoris i afavorir l’intercanvi de coneixements, mètodes i resultats.
El tema general de la Jornada és l’onomàstica (toponímia i antroponímia) actual o pretèrita, oral o escrita, de la Ribera d’Ebre i comarques veïnes. Es tractarà l’onomàstica com a matèria multidisciplinar lligada a la lingüística, la geografia, la història, l’arqueologia, la botànica, la zoologia, la cartografia i a la literatura, en especial a l’obra dels escriptors ebrencs; l’onomàstica rural i urbana (carrers, places, edificis singulars); l’antroponímia històrica i els malnoms i noms de casa i qualsevol altre tema d’onomàstica catalana.
La data límit per a la presentació de propostes de comunicació a la Jornada és el 4 de setembre de 2015. Els interessats l’han d’enviar per correu electrònic al Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre cere@riberadebre.org indicant les dades personals (noms, adreça de correu electrònic i domicili), adjuntant un text amb el títol i un resum de la comunicació d’una extensió entre cinc-cents i dos mil caràcters.
La jornada està organitzada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), la Societat d’Onomàstica, l’Associació Cultural la Riuada i l’Associació Cultural Lo Llaüt. Rep el suport de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, de l’Ajuntament d’Ascó, de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) i hi col·laboren l’Ajuntament de Flix i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.